5 Temmuz 2015 Pazar

Ex Machina (2015)



Yıllar yıllar önce, kızkardeşim bilgisayar mühendisliğini seçeceğini söylediğinde, bilgisayarın bile ne olduğunu bilmez, ve hatta tüm aile kızkardeşimin işsiz kalacağından endişe eder haldeydik.
Telgraf ile bize gönderilen müjdeli haberde ise, hayatında bu kelimeyi hiç duymamış posta memurunun, kendince daha akla yakın bulduğu ''bilgisaray mühendisliği'' yazıyordu. Herhalde bir saray inşa edecek mühendis diye düşünmüş de olabilir kendine göre..
Nathan, filmin bir yerinde '' Günün birinde yapay zekalar dönüp bize, bugün bizim Afrika düzlüklerindeki fosillere baktığımız gibi bakacaklar. Kaba bir dil ve ilkel aletlerle toz içinde yaşayan ve nesli tükenmiş iki ayak üzerinde gezen maymunlarmışız gibi''diyor.
Belki de şimdiki nesil, yıllar önce yaşayan insanlara aynı şekilde bakıyordur. Bilgisayarsız, cep telefonsuz, internetsiz, sosyal medyasız..Basit ve ilkel..
Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi, son yıllarda yapay zeka ile ilgili çalışmaları da hızlandırdı. Artık yazılım devleri, yapay zeka için ciddi kaynak ayırmaya başladı.
Ex Machina da yapay zeka ile ilgili bir film..Bir insan robot üretiyor dünyanın en büyük arama motorlarının sahiplerinden Nathan..Düşünen , konuşan, muhakeme eden ve fiziksel olarak da nerdeyse bir insan görüntüsünde olan dişi bir robot bu..İsmi Ava..
Nathan, tıpkı Adam gibi bir cennet bahçesinde yaşıyor ve Adam'ın vücudunun bir parçasından Eve'in yaratıldığı gibi , Ava'yı yaratıyor. 
Nathan, bu yapay zekayı test etmesi için, şirketindeki en akıllı program yazılımcısını seçiyor ve kendi cennetine getiriyor. 
Filmin bundan sonrasını, seyretmeyenler için spoiler içerdiği için yazmayacağım.
Film enteresan göndermeler yapıyor. Bu nedenle, her seyredenin filmi başka açıdan okuyacağına eminim.
Benim okuduklarım ise..
Yapay zeka, insanı yener mi sorusu, insanlığın en büyük korkusu olacak yakın zamanda..
Dünyanın kurtuluşu kadınlarla olacak.
Her türün kendi türü ile kendine has, başa türlerin okumasına imkan olmayan bir dili vardır. Yapay zekaların da olacaktır elbet. (Bakınız Ava ile Kyoko'nun hiçbirimizin anlamadığı fısıldaşmaları)
Google'un Facebook'un benim gibi alelade adamın ne ile ilgilendiğinden, neler paylaştığından ne işi olur ki deriz ya hep. İşte yapay zeka, dünyadaki senin, benim gibi insanların bu verileri ile ortaya çıkıyormuş meğer.
Turing'in deneyi ile başlayan , ve günümüze kadar epeyce yapı taşları döşenmiş olan yapay zeka konusunda hayli çarpıcı bir film bu..
Müzikler ise şahane..