21 Kasım 2015 Cumartesi

Portakallı Girit Kurabiyesi


Kokunun da bir hafızası var. Ve bence en güçlü hafızalardan. Yıllar sonra, geçmişe ait bir koku yeniden burnunuza geldiğinde, o eski duygular açığa çıkıveriyor birden. İyi ya da kötü..Ama birden, o eski sizi etkileyen duyguların içinde buluveriyorsunuz kendinizi..Sonra da  o duyguları yaşatan kişiyi ve mekanı hatırlayıveriyorsunuz.
Çocukluk, gençlik  anılarımızın da koku hafızamızla ne çok ilişkisi var aslında..
Ateşli yatağımızda sayıklarken, burnumuza gelen tavuk suyu çorbasının kokusu nasıl annemizin şefkatini hatırlatıyorsa bize, bir bahar akşamüstü evin kapısını çaldığımızda içerden gelen çilek reçeli kokusu kimbilir neler hatırlatıyordur herbirimize..Ya okuldan eve geldiğimizde evin dışına kadar taşmış o şahane kakaolu kekin kokusu..Çoğumuz annemizin o kokusunu hala hissetmez miyiz? Kalbimizi acıtan, günlerce bizi ağlatan eski sevgilinin , bir yerlerde burnumuza çalınan parfümünün kokusu, kaçımızın göz pınarında bir damla yaşa neden olmuştur acaba?
Derler ki iyi koku alanların, hafızası da güçlü olurmuş..Ne kadar doğru bilmiyorum ama ben galiba kokuların peşindeyim, beni iyi hissettiren..
Bu yüzden mutfakla aramın iyi oluşu..
Ya çocukluğuma dönmek, ya kendi oğlumun beynine  o güzel duyguları kazımaktır beni mutfağa yönelten..
Şimdi evi şahane bir kurabiye kokusu sardı..
Portakallı Girit kurabiyesi.
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karbonat
Portakal kabuğu rendesi
Aldığı kadar un
Hepsi kulak memesi kıvamında olacak şekilde yoğurulur.
Sonra ceviz büyüklüğünde parçalara şekil verilip ( ben kurabiye kalıpları ile yaptım) üzerine yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 170 derecelik fırında, üstü ve altı hafif kızarana kadar pişirilir.
Ve afiyetle yenilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder