21 Ocak 2017 Cumartesi

Notias (Mythopati)/2016




70'li yılların başı.. Cunta yönetimindeki Yunanistan..
Bavul satarak geçimini sağlayan muhafazakar bir babanın ve ev kadını bir annenin biricik oğulları Stavros.
Film boyunca, Stavros'un çocukluktan adolesan çağına ordan da erişkinliğine giden yolculuğunu izliyoruz. Bu yolculukta bize eşlik eden Yunanistan'daki politik  hareketler, sosyalist gençliğin yaşamından kesitler, muhafazakar halkın bu değişime gösterdiği tepkiler ve klasik Yunanistan mitlerinin yaşamı daha doğrusu düşünceleri nasıl etkilediği..
Stavros çocukluğunda bir hastalığa yakalanıyor. Klasik mit kahramanlarının anlamlarını değiştirdiği, etrafındaki çocukları anlattıkları ile korkuttuğu ve o dönemlerde kendi içine döndüğü bir durum. Öğretmenleri şikayetçi oluyor aileye.
Aile paniğe kapılıyor ve doktor doktor dolaştırıyorlar Stavros'u. Her doktor başka birşey söylüyor. En sonunda anne, oğlunu bir falcıya götürüyor. Falcı, oğlunun çok nadir eski bir hastalığa yakalandığını söylüyor. Hastalığın adı mythopati.. Ancak aşık olduğunda ortaya çıktığını söylüyor bu hastalığın.
Stavros büyüdükçe ve hayatına değişik aşklar girdikçe, hayal ettikleri hem politik çevresinde hem de aşkı olan sinema ve tiyatro çevrelerinde ilgi çekmesini sağlıyor.
Bu süreçte, yanına çırak olarak girdiği fotografcı ve de hayalleri, yapmayı  çok istediği yönetmenliğe giden yolun taşlarını oluşturuyor.
Ve aslında Stavros, bu yolda hayattan ne istediğini, asıl olanın hikayeyi değiştirmek değil, hayatı değiştirmek olduğunu görüyor.
Filmin yönetmeni Tassos Boulmetis...Hepimizin çok iyi bildiği "Bir Tutam Baharat" ın yönetmeni. 13 yıl aradan sonra bu filmi yönetiyor.
Film aslında tam bir acı, tatlı komedi, sarkastik bir nostalji.
O yıllardan bulduğumuz çok şey var küçük detaylarda.
80 öncesini ise insan ister istemez karşılaştırıyor kendi ülkemizde olanlarla. Özellikle sosyalist gençliğin yaşamı.
Bizdeki tek fark aşkın olmayışı ya da daha doğru bir anlatımla, aşkın dolu dolu yaşanamayışı. Aşkın, ilişki yaşamanın devrimciliğe ters olduğu savunulurdu bizde o yıllarda.
Ne yanlışmış meğer... 
Film henüz ülkemizde çıkmadı. Ama İngilizce alt yazılı bulmak mümkün meraklıları için..
Söylemeden geçemeyeceğim.. Filmin müzikler harika.. Tabii ki Evanthia Reboutsika besteleri..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder