Sinema bloğunun içinde yemek yazısı ne ola ki diyeceksiniz biliyorum.
İyi bir film gözümüze, kulağımıza, gönlümüze hitap ederken tad duygusunu boş bırakmak olur mu hiç?..
Sinemada film seyrederken patlamış mısır nasıl keyif verir hepimize. Hele eski sinemalarda frigobuz vardı benim bayıldığım. Artık ne yazık ki satmıyorlar.
Evde film seyretmenin de keyfi başkadır. Hele yanımızda atıştırmalık birşeyler varsa.
Ben bu yüzden ara ara tarifler yazacağım, zor olmayan, ama yerken damağınıza bayram ettiren..
Ve en önemlisi iyi bir filme eşlik edebilen..
Bugün açma börek ile başlayalım tarifimize.
Nasıl kolay tarifmiş diye söylenmenizi duyar gibiyim.
Gerçekten kolay. hepi topu en fazla yarım saatinizi alacak bir tarif.
İyi bir hazır yufka ile de şahane börekler yapılabiliyor. Ama hiçbirinin yerini almıyor açma börek.
Hep korkarız ben açamam diye. Ama benim gibi el mahareti çok olmayan biri bile açabildiyorsa eğer, bence herkes yapabilir. Yeter ki isteyin.
Gelelim böreğimize..
Hamuru için önce bir tarafta yarım su bardağı kadar tereyağını eritiyoruz. Geniş bir kaba 3 su bardağı un, 1 su bardağı süt, çok az tuz ve yarım paket yaş maya ekliyoruz. Önerim yaş mayayı bir fincan içinde az bir su ile iyice eritip öyle eklemeniz. Ve en son, kaba erimiş tereyağını ekliyoruz. Ve hepsini iyice yoğuruyoruz.
Sonra da kabın üstünü bir strech ile iyice kapatıp, üstüne de bir havlu sarıp bir köşede yarım saat mayalanması için bekletiyoruz.
Bu arada içini hazırlayabiliriz. İçi tamamen kendi zevkinize kalmış. Kıymalı olur, patatesli olur, sebzeli olur, peynirli olur.
Ben ıspanaklı peynirli yaptım içini.
Önce bir baş soğanı küçük küçük doğrayıp az bir zeytinyağında kavurdum. Çok az biber salçası ekledim. Sonra ince ince doğranmış yarım kilo kadar ıspanağı ekleyip az pişirdim. Sonra bunun içine beyaz peynir ve rendelenmiş kaşar peyniri ekledim. Miktarları tamamen size kalmış.
Hamurumuz mayalanınca, ikiye bölüyoruz. Un serpilmiş tezgahın üstünde bu hamuru merdane veya oklava aracılığı ile kullanacağımız tepsinin boyutlarından biraz büyük açıyoruz. Ve bunu az sıvı yağ ile yağlanmış tepsiye kenarları tepsiden hafif sarkacak şekilde yerleştiriyoruz.
Sonra üstüne hazırladığımız içi yayıyoruz. Buradaki püf noktası kullanacağımız iç malzemesinin iyice soğumuş olması.
Daha sonra, kalan hamuru açıyor ve için üstüne seriyoruz. Kenarları iyice kapatıp birleştiriyoruz.
Sonra da bıçakla böreği kesiyor ve üstüne yumurta sarısı sürüyoruz.
170 dereceye ayarlanıp,önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Sonra da afiyetle yiyoruz......
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder