24 Mart 2015 Salı

Peynirli kapalı pide



Hani kendinizi rahatlatmak için an'da kalmaya çalışın denir ya..Meditasyonun amacıdır zaten an'da kalmayı başarabilmek.
Birkaç meditasyon denemem hüsran ile sonuçlandı. Her meditasyon, beynime daha çok düşüncenin hücum etmesini sağladı. Bir..İki..Ve vazgeçtim meditasyondan..
Anladım ki benim an'da kalabilmem için birşeyler ile uğraşmam lazım. Bana keyif veren, zorlama olmayan birşeyler..Yaş ilerledikçe farkındalık artıyor galiba. Ben de farkettim ki benim için yemek yapmak böyle bir uğraş. Sadece ve sadece ürettiğime odaklanıyorum. Başka tüm düşünceler beynimden yok olup gidiyor. Bu da en alâ an'da kalmak değil midir?
Bugün de zor bir gündü..Zor ve yorucu. Bir de üstüne uykusuzdum. Eve gelir gelmez bedenim hemen uyumak istedi. Ama ruhum yemek yapmak. Bedeni uyku ile dinlendirmek kolay da..Ruhu dinlendirmek pek öyle olamıyor.
Sonunda ruhum bedenime galip geldi ve ben kendimi mutfakta buldum.
Ve bugünkü imalat çıktı ortaya. Peynirli kapalı pide..
Efendim bunun için önce hamurumuzu hazırlayıp mayalanmaya bırakıyoruz.
4 adet pide yapmak için 10 gr kadar yaş mayayı az bir su ile eritiyoruz. 
2 su bardağı kadar unu, 1 su bardağı su, erittiğimiz yaş maya ve az tuz ile karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Hamurun tam olduğunu, hamurun elimize yapışmaması ile anlıyoruz.
Bu hamuru 4 eşit parçaya bölüp, kabı havlulara sarıp sarmalayıp 1 saat kadar bekletiyoruz.
Diğer tarafta pidemizin içini hazırlıyoruz. Ben peynirli yaptım. Lor peyniri ile Ekici'nin lokumlu peynirini karıştırdım. Ki bu lokumlu peynir son zamanların vazgeçilmezlerinden oldu benim ve oğlum için. Öyle nefis...
Peyniri 1 yumurta ile karıştırıp beklemeye alıyoruz hamur olana kadar.
Tabii iç olarak biber, domates doğranmış kavrulmuş kıyma olur, sebze olur. Artık size kalmış.
Hamur olunca her bir ayrılmış parçayı, un serpilmiş masaya alıp ince uzun açıyoruz.

Sonra ortasına içi ekliyoruz..


Ve pidenin kenarlarını kapatıyoruz ve uçlarını birleştiriyoruz.


Sonra da fırın tepsimize asrın buluşu yağlı kağıdı serip , pideleri üstüne diziyoruz.


200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan pidelerimizin kenarlarına tereyağı sürersek daha da nefis oluyor.

Ve yanında iyi demlenmiş bir çay olur, ayran olur, afiyetle yiyoruz pidelerimizi..


3 yorum:

  1. Çook faydalı bir meditasyon bence. Eline sağlık. Enfess görünüyor.����

    YanıtlaSil
  2. Tarifi bizim ulu şefe vereyim

    YanıtlaSil
  3. Denizciğim çok teşekkürler canım :)
    Sergülenim evet bu pide tam senin ulu şef güzel oğlun için :)

    YanıtlaSil